04 October 2006

Η εμπάθεια της WSJ –σχόλιο από ένα «φιλοαμερικάνο» φιλελευθέρο Ελλήνα

Διαβάζω συστηματικά την Wall Street Journal εδώ και 6-7 χρόνια και πραγματικά δεν θυμάμαι να έχει αναφερθεί ποτέ θετικά στην Ελλάδα, είτε προκείται για τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς, είτε για οικονομικά ή αθλητικά επιτεύγματα, είτε τουλάχιστον να επικρότησει κάποιες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη η ίδια εφημερίδα ήτανε πάντα πρώτη να υποστηρίξει την μη επιστροφή των μαρμάρων, το ιστορικό δικαίωμα της ΠΓΔΜ στο όνομα Μακεδονία κλπ. (1)

Μετά από πολύ καιρό, η WSJ έχει ξανά ένα op/ed για την Ελλάδα, και αυτή την φορά it pushes it too much. Αναφέρεται στην αφελή δήλωση του Κοντοπυράκη ότι το ανανεωμένο ΑΕΠ θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο, πορνεία και ξέπλυμα χρήματος. Το σχόλιο ξεκινάει με την διαπίστωση ότι οι έλληνες δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο σημαντικό επίτευγμα εδώ και 17(sic) αιώνες, συνεχίζει με μπόλικη ειρωνεία και στο τέλος υπονοεί ή μάλλον λέει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη νταβατζήδες και λαθρέμπορους. Η μοναδική ελπίδα μας σύμφωνα με την WSJ λοπόν να μειώσουμε το έλλειμμα είναι να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους οι εγκληματίες μας.

Ίσως τα μοντέρνα επιτεύγματα των Ελλήνων να μην είναι ισάξια των παππούδων μας, αλλά σίγουρα προκαλούμε πολύ έντονα συναισθήματα στους δημοσιογράφους της WSJ. Η WSJ βέβαια έχει χάσει εδώ και καιρό κάθε αξιοπίστια με την εγκληματική αρνησή της κάθε ένδειξης global warming, την παντελώς άκριτη υποστήριξη του Ισραήλ, την αμετανόητη διάδοση των ψεμμάτων για πυρηνικά στο Ιράκ και σχέσεις του Σαντάμ με την Άλ-Καΐντα κλπ.

Αλλά με το σημερινό της editorial η WSJ πηγαίνει ένα σκαλί πιο χαμηλά.

_______________
(1) Ποιά είναι η πηγή αυτής της εμπάθειας;
Ίσως ο εξίσου γελοίος αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα με αποκορύφωση τους αλήτες της 17 Νοέμβρη.
Ίσως οι μνήμες του τριτοκοσμικού Παπανδρεικού κράτους;
Ίσως κόμπλεξ με τα επιτευγμάτα των αρχαίων ελλήνων (χοντρό, αλλά τα υπονοούμενα στο σημερινό σχόλιο αυτό δείχνουν)
Ίσως επειδή μαζί με τους Γάλλους και τους Ιταλούς τους πέρνουμε τα καλλίτερα κορίτσια (αυτό ήταν αστείο)

No comments: