24 May 2006

Προσοχή! Ο αντιαμερικανισμός βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο


Πήρα με email ένα «άρθρο» από ελληνική εφημερίδα που αναφέρει ένα αποδεδειγμένα πραγματικό (sic) ραδιοφωνικό διάλογο στην θάλασσα μεταξύ του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Montana με την συνοδεία του από την μία και ισπανών από την άλλη που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Οι αμερικάνοι με πολύ τσαμπουκά διατάσσουν τους ισπανούς να αλλάξουν πορεία αλλά τελικά γελοιοποιούνται γιατί οι Ισπανοί μπροστά τους ήτανε φάρος και όχι θαλάσσιο όχημα.

Παράξενο περιστατικό, ολόκληρο αεροπλανοφόρο με συνοδεία και δεν ξέρανε που βρίσκονταν -θα είχανε χαλάσει όλα τα GPS τους μάλλον. Μάλλον θα κοιμότανε και η ισπανική ακτοφυλακή που δεν τούς ειδοποίησε ότι μπήκανε σε ξένα χωρικά ύδατα. Και μάλλον θα ήτανε τυφλοί όσοι ήτανε στο κατάστρωμα εκείνη την ώρα που δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τον φάρο.

Βέβαια μια γρήγορη έρευνα στο internet έδειξε ότι το περιστατικό δεν ήταν πραγματικό , αλλά ανέκδοτο που κυκλοφορεί σε πολλές άλλες εκδόσεις, με καναδέζικο φάρο κλπ.

Αυτά για τις έγκυρες ελληνικές εφημερίδες και το έξυπνο αναγνωστικό τους κοινό...

2 comments:

Anonymous said...

Πράγματι, αυτή η ιστορία κυκλοφορεί πολύ. Χρησιμοποιείται μάλιστα κατά κόρον από διάφορους σύμβουλους επιχειρήσεων κι όχι μόνον.

Π.χ. σε κάποιο βιβλίο είχα διαβάσει κάτι παρόμοιο το οποίο ο συγγραφέας του βιβλίου απέδιδε στην πραγματική εμπειρία κάποιου καπετάνιου Frank Koch, όπως την αφηγήθηκε στο περιοδικό Proceedings του US Naval Institute. Anyway.

Στέφανος Αθανασιάδης said...

Yes, it may be useful as a business analogy but it just doesn't make sense -and it is actually just a joke that has been offically denied.

Check the links:

http://www.snopes.com/military/lighthse.htm

http://www.dcmsoft.com/rumor/story/lighthouse.htm