13 August 2006

Η οικολογική BP και η κακιά Mobil-Exxon

Εδώ και 10 χρόνια η ΒΡ προσπαθεί να γίνει και σε μεγάλο βαθμό το έχει καταφέρει να είναι η αγαπημένη πετρελαϊκή εταίρια του κόσμου. Με νέο όνομα Beyond Petroleum και μια πανακριβή καμπάνια δημοσίων σχέσεων κάνει positioning σαν η εταίρια που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον.

Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του corporate social responsibility. Πιστεύω ότι αν κάποιος θέλει να κάνει φιλανθρωπία ας δημιουργήσει πλούτο στην αγορά και μετά ας τα δώσει όπου θέλει -αλά Bill Gates. Ο ρόλος όμως των εταιρείων είναι να αυξήσουν τα κέρδη (κακιά λέξη στην Ελλάδα) των μετόχων τους και κατά συνέπεια να υπηρετήσουν την κοινωνία παράγοντας και προσφέροντας τα προιόντα που ζητάει η αγορά όσο γίνεται καλύτερα. Με αυτό το κριτήριο η ΒΡ δεν είναι επιτυχημένη. Η μετοχή της έχει απόδοση απο την αρχή του έτους 7.5% και τα τελευταία 5 χρόνια 36.14% όταν η «κακιά» Mobil-Exxon έχει προσφέρει 24.5% και 69% αντίστοιχα. Σαν μέτοχος, σαν αγορά και σαν κοινωνία θα προτιμούσα να έχω την Mobil-Exxon απο την BP.

«Ναι αλλά τουλάχιστον η ΒΡ είναι φιλική στο περιβάλλον και επενδύει πολλά κεφάλαια σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας».
Καταρχήν η ΒΡ παραμένει κατεξοχήν πετρελαική εταιρία και το πετρέλαιό της βρωμίζει όσο βρωμίζει το πετρέλαιο της Mobil-Exxon. Μετά, η απόδοση του εναλλακτικού προγράμματος της είναι εξαιρετικά πενιχρή και σε επίπεδο κερδών αλλά και σε επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης. Και βεβαίως βεβαίως, έχουμε και το πρόσφατο συμβάν με τον σάπιο αγωγό της Αλάσκας. Ενώ είχε βρέθει σημαντική διαρροή 5 μήνες πριν (300,000 γαλόνια), ο αγωγός ελέγχθηκε και η μεγάλη φθορά ανακαλύφθηκε μόνο αφού το ζήτησαν οι ομοσπονδιακές αρχές. Ίσως να ήταν απλώς ένα απρόβλεπτο ατύχημα. Ίσως. Από ότι λένε όμως τώρα οι ειδικοί, η ΒΡ δεν είχε τα σωστά συστήματα ελέγχου του αγωγού. Να μην πάμε και στο πρόσφατο ατύχημα στο διυλιστήριο της ΒΡ στο Texas City με 15 νεκρούς εργάτες και εκατοντάδες τραυματίες. Η κακιά Mobil-Exxon που κυνηγάει μόνο το κέρδος δεν είχε ατυχήματα τα τελευταία 20 χρόνια. Ίσως επειδή η Mobil-Exxon ξέρει να βάζει τα λεφτά της με κριτήρια αγοράς εκεί που πρέπει και όχι σε δημόσιες σχέσεις.

4 comments:

Stathis said...

Όσα αναφέρεις για τη BP είναι σωστά και έχουν να κάνουν με το σχετικά καινούριο σύστημα πολλών εταιρειών να καταξιωθούν στη συνείδηση των καταναλωτών-πολιτών σαν κοινωνικοί οργανισμοί που προσφέρουν κάτι άλλο από χειροπιαστά προϊόντα , να συνδέσουν δηλαδή το όνομά τους με ψυολογικές ανάγκες των καταναλωτών.
Το όνομα Beyond Petroleum αυτό δείχνει.
Τα ατυχήματα και η καταστροφή του περιβάλλοντος αποδεικνύουν πόσο κάλπικες είναι αυτές οι δήθεν ευαισθησίες.

Από την άλλη η exxon είχε ένα από τα καταστροφικότερα για το περιβάλλον ατυχήματα, αυτό του πλοίου Valdez το 1988, ενώ πιο πρόσφατα στις 8 ιουλίου 2006 ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του σε ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού.
http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m0EIN/is_2006_July_9/ai_n16520649

Anonymous said...

Μεγάλο θέμα το CSR με επιχειρήματα κι από τις δυο πλευρές.

Εν πάση περιπτώσει, εάν την απόφαση για CSR την παίρνουν οι ιδιοκτήτες (οι μέτοχοι δηλαδή) της εκάστοτε εταιρείας για τον οποιονδήποτε λόγο αυτοί θέλουν τότε έχει καλώς.

Εάν, όμως, η απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά από το management της εταιρείας χωρίς να ρωτηθούν οι μέτοχοι τότε, προσωπικώς, διαφωνώ.

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! Online payment americredit Area rugs outlet area rugs Dell 2005 fp flat panel Contemporary acrylic area rugs custom wall cabinet storage Lotteries cash business Vendita prodotti anti cellulite covington Complications of accutane Wheel of fortune slot machine online gambling beauford area rug by mohawk cimex cleaning area rugs Commercial digital print stoney creek hardcore Suzuki motorcycle diagnostic codes

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! Cordless phone advanced paging baseball summer camp ohio Illinois in peoria pilates studio Download cisco switch simulator http://www.blonde-19.info/fotos-sexo-voyeur.html win at blackjack Aliyha asian aduilt silicon valley refinance Groupsex wife Cleaning a dishwasher