02 July 2007

Εμπρησμοί, ιδιωτική πρωτοβουλία και δασική πολιτική

Το είδαμε και αυτό: Η ιδιωτική πρωτοβουλία λέει φταίει για τις πυρκαγιές (εδώ). Στο μυαλό ενός κρατιστή ο νεοφιλελευθερισμός και η ελεύθερη αγορά συνδέονται με κάθε έγκλημα που έχει οικονομικά κίνητρα.

Στον έξω κόσμο όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, ο νεοφιλελευθερισμός και η ελεύθερη αγορά συνδέονται με μικρότερη εγκληματικότητα.
Σκεφτείτε το: Μια νεοφιλελεύθερη κοινωνία όπου κάποιος που γεννιέται φτωχός μπορεί να δουλέψει και να γίνει πλούσιος (και το αντίστροφο), δίνει περισσότερες διεξόδους στα άτομα για κοινωνική ανέλιξη και άρα λιγότερους λόγους για οικονομικό έγκλημα.
Αντίθετα σε χώρες με λίγες ευκαιρίες για κοινωνική άνοδο όπως οι σοσιαλιστικές, τα άτομα προτιμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα με την μεγαλύτερη απόδοση: την διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα.

Σε μια κοινωνία λοιπόν σαν την Ελλάδα που προσφέρει μηδαμινές ευκαιρίες για νόμιμο πλουτισμό και που επιπρόσθετα κυριαρχεί η ατιμωρησία, το οικονομικό έγκλημα θα βασιλεύει. Οι εμπρησμοί είναι λοιπόν σε μεγάλο βαθμό μία συνέπεια του ασφυκτικού οικονομικά και ανίκανου κατασταλτικά κράτους.

Από εδώ και πέρα όμως τι; Πως αντιμετωπίζουμε το δασικό πρόβλημα;

Το δασικό είναι καταρχήν πρόβλημα κινήτρων και όπως στα περίσσοτερα ζητήματα την καλύτερη λύση μπορεί να την δώσει η αγορά. Η πολιτική για τα δάση πρέπει να αλλάξει από κρατική προστασία και συρρίκνωση, σε εκμετάλλευση και ανάπτυξη. (Σημειώστε ότι η Αγγλία κατάφερε να αυξήσει τις δασικές εκτάσεις μέσα σε έναν αιώνα από 5% σε 12% μέσω του δύναμισμού της αγοράς).

Στην Ελλάδα, η πρόταση της ΦΣ για διανομή των δασών είναι καταρχήν σωστή, το κράτος πρέπει να παραδώσει αυτήν την τεράστια κλειδωμένη αξία στους έλληνες πολίτες. Ο καλύτερος όμως μηχανισμός μεταφοράς δεν είναι τα απευθείας τεμαχισμένα στρέμματα, αλλά μετοχές σε ένα fund-ιδιοκτήτη που θα μπορεί να κάνει lease τις δασικες εκτάσεις σε ιδιωτικές εταιρίες. Εταιρίες οι οποίες θα αγοράσουν το management των δασών (και οποιαδήποτε έσοδα), με την υποχρέωση να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον δασικό χαρακτήρα (certified independently).

Περισσότερη αγορά, περισσότερο δάσος, περισσότερες δουλειές...

2 comments:

Κ.Τ - FREEBLOGGER said...

Να σημειώσω απλώς οτι συμφωνώ και επαυξάνω θα ήταν λιγο... Δυστυχώς, στη χώρα μας το πολιτικό προσωπικό ανεξαρτήτως κομματικών αποχρέωσεων είναι εγκλωβισμένο ακόμη στα δόγματα της κομμουνιστικής αριστεράς.

Γιάννης Αρ said...

ρίξε μια ματιά εδώ http://nature-managment.blogspot.com
δεν είναι απλά τα πράγματα ειδικά αν μιλάμε για πολλαπλά οφέλη από την διαχείριση του δάσους