01 October 2007

Νοοτροπία ΚΚΕ-ΜΛ

Από την τελευταία ανακοίνωση τύπου της Φ.Σ.:

"...Η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις της ακροδεξιάς στο θέμα του βιβλίου της Ιστορίας ..."

Πάντα με εκπλήσσει, πως ευφυείς κατά τ’άλλα αναλυτές πέφτουν στην παγίδα να κρίνουν γεγονότα ή θέματα όχι από τα στοιχεία, αλλά από την θέση που έχουν ήδη πάρει οι ιδεολογικοί τους αντίπαλοι. Στο συγκεκριμένο θέμα, δεν έχει σημασία ότι είναι ένα κάκιστο βιβλίο το οποίο συνειδητά διαστρέφει τα ιστορικά γεγονότα με την επίφαση ενός δήθεν προοδευτικού κοσμοπολιτισμού· σημασία για την ΦΣ έχει ότι πρώτοι στο κράξιμο του βιβλίου ήτανε κάτι τύποι που δεν γουστάρουμε (Ψωμιάδης, εκκλησία κλπ.), άρα εμείς θα υποστηρίξουμε το αντίθετο.

Παρόμοια knee-jerk αντίδραση ήτανε και πίσω από την άρνηση μερικών στον χώρο του φαινόμενου του θερμοκηπίου: το θέμα το ξεκινήσανε οι οικολόγοι-πράσινοι, αυτοί είναι και κολλημένοι εναντίον του καπιταλισμού, άρα ανεξάρτητα από τα στοιχεία, εμείς δεν πιστεύουμε την ιστορία τους για τις αλλαγές στο περιβάλλον.

Μάλιστα.

2 comments:

Akis said...

Το σχόλιο σου είναι χρήσιμο, αφου και εγω έχω προβληματιστεί για την εμμονή της ΦΣ να ακολουθεί τη λογική του "enemy-making", και να μη προσπαθεί να αναζητήσει έναν φρέσκο πολιτικό λόγο.
Όσο για το βιβλίο ιστορίας, θεωρώ ότι το βιβλίο έχει κάποιες αστοχίες οι οποίες θα έπρεπε να εξαλειφθούν. Παιδαγωγικά όμως, το βιβλίο που αποσύρθηκε ήταν πολύ ανώτερο με την έννοια ότι ο τρόπος που παρουσιάζονται τα κείμενα, τα βοηθητικά γραφήματα, φωτογραφίες, και οι αναφορές δεν έχουν καμία σχέση με εκεινή την αθλιότητα που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 80 και θα εξακολουθει να διδάσκεται τα επόμενα χρόνια στα Ελληνικά σχολεία.

Sakoulakis said...

Πολύ εύστοχο σχόλιο και ελπίζω να το πάρουν στα σοβαρά οι φίλοι της ΦΣ.